NVvl

Lezing ‘Innovatieve koelsystemen voor vliegtuigen en satellieten’ op 13 april bij NLR

(01-apr-2019)

Lezing ‘Innovatieve koelsystemen voor vliegtuigen en satellieten’

door

Johannes van Es (NLR)

zaterdag 13 april 2019 (14:00 – 16:30 uur)

bij

NLR, Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam

 

De Stichting Behoud Erfgoed NLR houdt op 13 april 2019 voor haar leden, donateurs en belangstellenden een donateursbijeenkomst met een lezing over koelsystemen. NVvL leden zijn ook van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

Lezing

Koeling wordt een steeds belangrijker aspect in het systeemontwerp van vliegtuigen en satellieten. Meer elektronica en steeds hogere vermogens in kleinere volumes vereisen nieuwe koeltechnieken en het integraal meenemen van warmteafvoer in het systeemontwerp.

In de presentatie wordt kort uitgelegd wat de belangrijkste redenen zijn voor de toename van koelproblemen en de impact die dat heeft op het systeemontwerp. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de koeloplossingen die de systeemontwerper tot zijn beschikking heeft met daarbij de voor en nadelen voor verschillende platformen.

Aan de hand van het TTCS (Tracker Thermal Control System) project wordt één van de koelsystemen nader belicht. Hierin komen niet alleen technische maar ook projectmatige aspecten aan bod die inherent zijn aan het werken met internationale teams. NLR is wereldwijd bekend voor de ontwikkeling van dit gepompte tweefasenkoelsysteem en heeft daardoor een stevige positie opgebouwd in deze nichemarkt. Er wordt kort toegelicht waarom een relatief kleine speler als het NLR deze positie heeft veroverd, en hoe deze samen met de Nederlandse industrie kan worden uitgebouwd.

De presentatie sluit af met een overzicht van de spin-off van dit uitdagende project voor ruimtevaart- en luchtvaarttoepassingen en een vooruitblik naar de toekomst.

Programma

Het middagprogramma ziet er als volgt uit:

13:30 Zaal open

14:00 Welkom door de voorzitter

14:15 Lezing

15:45 Drankjes & hapjes

16:30 Einde

Aanmelden kan tot uiterlijk 8 april per email bij museum@nlr.nl onder vermelding van naam, adres en ID-gegevens.

Denk svp aan het meenemen van een ID bewijs!

NVvL: Illustratie