NVvl

NVvL lezing 'Militaire certificatie van het A330 MRTT tankvliegtuig' op 28 september 2017

(07-sep-2017)

door

Robert van Huffelen (Militaire Luchtvaart Autoriteit)

 

Donderdag 28 september 2017 (19:00 – 21:30 uur)

bij

NLR Auditorium (Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam)

Samenvatting

Op dit moment zijn er in Europa 49 tankvliegtuigen beschikbaar waarvan er 9 verschillende typen operationeel zijn, terwijl er behoefte is aan 130 tankvliegtuigen. Het Commando Luchtstrijdkrachten beschikt op dit moment over 2 tankvliegtuigen van het type KDC-10-30CF. Om het Europese tekort aan tankvliegtuigen aan te pakken en te voorzien in de opvolging van de verouderde luchtmacht tankvliegtuigen is besloten in internationaal Europees verband een Multi Role Tanker Transport (MRTT) vliegtuigvloot op te zetten. Nederland, Luxemburg, Duitsland en Noorwegen hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om gezamenlijk een vloot van 7 Airbus A330 MRTT vliegtuigen aan te schaffen die op de Vliegbasis Eindhoven en deels op Köln-Wahn zullen worden gestationeerd in de zogenaamde Multinational MRTT Fleet (MMF). Deze eenheid zal onder Europees commando staan en worden ingezet door het European Air Transport Command. Uitbreiding met extra A330 MRTT vliegtuigen en deelname van andere landen in de toekomst is mogelijk. De A330 MRTT zal worden ingezet voor strategisch transport van passagiers en vracht, Air-to-Air Refueling (boom en hose-and-drogue) en Medical Evacuation (Medevac) missies.

In de MoU is afgesproken dat Nederland verantwoordelijk is voor de registratie en certificatie van de gehele A330 MRTT vloot. Hoewel de Airbus A330-200 een door de EASA gecertificeerd typeontwerp betreft, is niet voorzien in de certificering van het gebruik van de Air-to-Air Refueling systemen (inclusief tanker-receiver Technical Compatibility), militaire missiesystemen en Medevac uitrusting. Daarnaast dient de Minister van Defensie in het kader van de Luchtvaartwet het totale gebruik en ontwerp van de A330 MRTT te certificeren, alsmede de Militairy Design, Maintenance, Operator en Training Organisations binnen het Military Aviation System waaronder de MMF komt te vallen. Hierbij wordt samengewerkt met de fabrikant van de A330 MRTT, Airbus Defence and Space en de Spaanse Militaire Luchtwaardigheidsautoriteit.

Deze lezing zal een overzicht geven over dit project en de A330 MRTT. Specifiek zal worden ingegaan op hoe in Nederland de Militaire Luchtvaart Autoriteit is georganiseerd en de werkwijze van de luchtwaardigheidscertificering van militaire vliegtuigen binnen de Luchtvaartwet. Na afloop zult u de uitdagingen hierin kunnen onderschrijven.

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 26 september a.s. hier aan te melden

NVvL: Illustratie