NVvl

NVvL lezing 'F35 belevingsvluchten: hoe ervaart u het geluid?' op 20 april 2017

(14-apr-2017)

F35 belevingsvluchten: hoe ervaart u het geluid?

door

Arjan de Jong (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum)

 

Donderdag 20 april 2017 (19:00 – 21:30 uur)

bij

NLR Auditorium B (Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam)

Samenvatting

In de toekomst worden Lockheed Martin F-35A Lightning II (F-35) jachtvliegtuigen geplaatst op de vliegbases Volkel en Leeuwarden. De omwonenden van deze vliegbases vroegen zich af hoeveel geluid de F-35 maakt. De Minister van Defensie heeft daarom twee F-35 vliegtuigen naar Nederland gehaald om de omwonenden het geluid te laten beleven.

De Minister van Defensie is geïnteresseerd in de beleving van de omwonenden. De Minister wilde daarom het verschil in de beleving tussen de F-35 en de F-16 laten meten. Daarnaast besloot het Ministerie van Defensie om, ter ondersteuning van de belevingsmeting en het toekomstige permanente geluidmeetnet, op een aantal locaties rondom de vliegvelden geluidmetingen uit te voeren, om vast te stellen wat de piekniveaus van de passerende F-35 en F-16 zijn. Defensie heeft het NLR gevraagd om de beleving en de piekniveaus te meten.

Tijdens de lezing zal worden ingegaan op de wijze waarop het onderzoek is aangepakt en zullen de belangrijkste resultaten worden toegelicht.

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 19 april a.s. hier aan te melden.

Om 18.30 uur staan koffie en een broodje gereed!

 

NVvL: Illustratie