NVvl

NVvL lezing 'The F-16 of the Royal Netherlands Air Force - Airframe reliability, lifetime and health' op 20 oktober 2016

(11-okt-2016)

The F-16 of the Royal Netherlands Air Force - Airframe reliability, lifetime and health

door

Marcel Bos (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum)

 

Donderdag 20 oktober 2016 (18:30 – 21:00 uur)

bij

NLR Auditorium A (Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam)

Samenvatting

Het F-16 jachtvliegtuig is al sinds 1979 in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht. Het was oorspronkelijk de bedoeling om zo’n 20 jaar met dit type te vliegen. Inmiddels is formeel besloten om de vloot te vervangen door de F-35 “Lightning-II” (ook wel bekend als de “Joint Strike Fighter”). Uitfasering van de F-16 zal echter pas plaatsvinden in de periode 2019-2023. Tegen die tijd heeft de F-16 meer dan 40 jaar dienst gedaan!

Om het einde van het geplande leven te kunnen halen zijn in het verleden al verschillende modificatieprogramma’s uitgevoerd, waarbij de constructie van de F-16 op meerdere plaatsen is versterkt om de vorming van vermoeiingsscheuren het hoofd te kunnen bieden. Dit betrof met name het centrale deel van de romp, maar rond 2010 bleek op basis van informatie van Lockheed Martin dat ook de vleugels gereviseerd dienden te worden en dat het voor de Koninklijke Luchtmacht wellicht nodig was om 28 nieuwe vleugelsets aan te schaffen als reserve. Om het nut en de noodzaak hiervan te verifiëren heeft het NLR een uitgebreid vermoeiingstestprogramma uitgevoerd op een vleugel van een reeds uitgefaseerde Nederlandse F-16 .

Tijdens de lezing zal een beschrijving worden gegeven van dit vermoeiings-testprogramma en de resultaten die dit opleverde. Er zal uitgebreid aandacht worden gegeven aan de achtergronden van het programma en aan de binnen Nederland aanwezige kennisbasis die het mogelijk maakte om dit programma zonder inbreng van Lockheed Martin te kunnen uitvoeren.

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 18 oktober a.s. hier aan te melden.

Om 18.30 uur staan koffie en een broodje gereed!

NVvL: Illustratie