NVvl

NVvL lezing ‘Opleiding en training vliegend personeel Defensie Helikopter Commando’ op 19 maart 2015

(20-feb-2015)

NVvL lezing ‘Opleiding en training vliegend personeel Defensie Helikopter Commando’

door

Kol. Harold Boekholt (CLSK)

donderdag 19 maart 2015 (19:00 – 21:30 uur)

NLR zalen rood/groen (Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam)

Samenvatting

Het Commando Luchtstrijdkrachten opereert in een dynamische en complexe omgeving. Deze omgeving vraagt om bijzondere kwaliteiten van haar personeel, zowel op het technisch en operationele vlak maar ook op het mentale vlak. De vliegers dienen een uitstekende kennis van hun wapensysteem te combineren met een optimale situational awareness van de omgeving. Ze moeten in staat zijn om tijdens het vliegen snel te reageren op een veranderend veiligheidssituatie waarbij er continu keuzes dienen te worden gemaakt tussen het eigen belang en het belang van de missie, tussen eigen belang en dat van de wing man, tussen eigen belang en het belang van de tegenstander. In deze situatie gaat het vliegen van de primaire taak al snel naar de secundaire taak; de vlieger doet het erbij.

 

Maar hoe leid je nu zo'n militaire vlieger op? Basis vlieg syllabi van het CLSK lijken sprekend op de civiele syllabi. Maar waar zit dan het verschil? En waar komt de mentale component dan om de hoek kijken?

 

Tijdens de presentatie zal een inkijk worden gegeven in de opleidingssystematiek van het CLSK. Hoe en waar de jonge vliegers worden opgeleid, wat er van ze wordt verwacht en wat men probeert hen mee te geven op zowel het technische als het mentale vlak.

Daarnaast wordt ingegaan op de toekomstplannen op het opleidingsgebied. De huidige opleidingen voldoen, maar zijn kostbaar en in nog niet optimaal. Tijdens de vragenronde bestaat de gelegenheid om te discussiëren over de CLSK visie op opleiden en waar er mogelijkheden liggen voor samenwerken met civiele partijen.

 

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 16 maart a.s. hier aan te melden.

Om 18.30 uur staan koffie en een broodje gereed!

NVvL: Illustratie