NVvl

NVvL lezing 'F-35 Lightning II' op 22 mei 2014

(08-mei-2014)

F-35 Lightning II

door Kol. Marten Hendriksma (CLSK)

Donderdag 22 mei 2014 (19:00 – 21:30 uur)

bij

Technische Universiteit Delft (L&R)

Kluyverweg 1, 2629 HS Delft (collegezaal B)

Samenvatting

Eind jaren ‘70 heeft de Koninklijke Luchtmacht de F-16 in gebruik genomen. Na jaren van trouwe dienst bereikt de F-16 het einde van zijn operationele, technische en economische levensduur.

  • Operationeel, omdat de F-16 steeds minder goed is opgewassen tegen de nieuwe dreigingsomgevingen.
  • Technisch, omdat reservedelen steeds moeilijker zijn te verkrijgen, slijtage wordt steeds moeilijker te repareren en er is een steeds grotere onderhoudsinspanning nodig.
  • Economisch, omdat de investeringskosten om de operationele veroudering tegen te gaan en de exploitatiekosten om de technische veroudering tegen te gaan steeds verder oplopen.

Om tijdig over een vervanger van de F-16 te kunnen beschikken is in 1999 het project Vervanging F-16 (VF-16) bij de Koninklijke Luchtmacht gestart. Alle mogelijke kandidaten voor de opvolging van de F-16 zijn in twee kandidatenvergelijkingen geëvalueerd: Eurofighter Typhoon, F-35 (Joint Strike Fighter), Rafale, Advanced F-16, Saab Gripen, en F-18 E/F Super Hornet. Bij deze kandidatenevaluatie kwam de F-35 beide keren als beste toestel voor de beste prijs naar voren. Inmiddels heeft de Koninklijke Luchtmacht twee F-35 test toestellen in gebruik genomen t.b.v. de Operational Test and Evaluatie (OT&E) fase.

Tijdens de lezing komen tal van onderwerpen aan bod, zoals de vergelijking van de diverse kandidaten als vervanger voor de huidige F16, het politieke besluitvormingsproces, de capaciteiten van de F-35 (wendbaarheid en stealth eigenschappen) en toekomstige ontwikkelingen van het jachtvliegtuig. 
 

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 20 mei  a.s hier aan te melden.

Om 18.30 uur staat koffie en thee gereed!

 

NVvL: Illustratie