NVvl

NVvL nieuwjaarsborrel & lezing over Ontwikkelingen en uitdagingen in de kleine onbemande vliegtuigtechnologie’ op 23 januari 2014

(10-jan-2014)

Alle NVvL leden zijn van harte uitgenodigd om voorafgaand aan de lezing over de een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. Onder het genot van een hapje en een drankje kan in informele sfeer worden teruggekeken op het afgelopen jaar en kunnen we een blik werpen op toekomstige ontwikkelingen in de luchtvaart.

Donderdag 23 januari 2014, 18:30 – 19:00  (borrel) en 19.00 - 21.30 uur (lezing)

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR (Auditorium A&B)

Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam

  Lezing ‘Ontwikkelingen en uitdagingen in de kleine onbemande vliegtuigtechnologie’

door Gerald Poppinga (NLR)

Samenvatting

Geleidelijk maar gestaag groeien de kleine onbemande vliegende systemen uit tot een belangrijk hulpmiddel in een steeds breder worden de verzameling toepassingsgebieden. Steeds vaker verschijnen allerlei interessante initiatieven met kleine onbemande vliegende systemen in het nieuws, variërend van een rol als pakketbezorger tot een bruikbaar middel waarmee de gezondheidszorg op afgelegen locaties in ontwikkelingslanden verstrekt kan worden.

De lezing biedt een korte introductie op het gebied van de onbemande liegende systemen, ook wel Unmannned Aircraft Systems (UAS) genoemd, en zal vervolgens ingaan op de onderliggende technologie. Aan de hand van een aantal toepassingsscenario’s zullen allerlei technische aspecten nader toegelicht worden. Zoals het plan van ’s werelds grootste webwinkel om pakketjes af te leveren met mini-UAS; welke technologische ontwikkeling zijn er onder meer vereist voordat dit bewaarheid kan worden? Wat moet er nog gebeuren voordat het mogelijk is om met mini-UAS ezondheidszorg op verafgelegen locaties in ontwikkelingslanden te leveren? Welke technologie maakt het mogelijk om autonoom met mini-UAS te gaan vliegen, zoals er in bijvoorbeeld in YouTube filmpjes met hoogst interessante manoeuvres en positionering te zien is?

Met het doornemen van een aantal van dergelijke vragen wordt getracht om achtergronden en de stand van de benodigde technologie te duiden. Daarmee biedt de lezing een overzicht van allerlei technologische kansen en uitdagingen die de kleine onbemande vliegende systemen te bieden hebben, en die het verdienen om nader geadresseerd te worden. 

Belangstellenden dienen zich vóór 20 januari a.s. aan
te melden bij het
  NVvL-secretariaat (nvvl@nlr.nl) en Nadine
  Kort (Nadine.Kort@dnw.aero).

Om 18.30 uur vindt de nieuwjaarsborrel plaats!

 

NVvL: Illustratie