NVvl

NVvL nieuwjaarsborrel & lezing over luchtvaartveiligheid op 16 januari 2012

(04-jan-2012)

Alle NVvL leden zijn van harte uitgenodigd om voorafgaand aan de lezing over de een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. Onder het genot van een hapje en een drankje kan in informele sfeer worden teruggekeken op het afgelopen jaar en kunnen we een blik werpen op toekomstige ontwikkelingen in de luchtvaart.

 

Maandag 16 januari a.s., 19:00 – 19:30  (borrel) en 19.30 - 21.00 uur (lezing)

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR (Auditorium A&B)

Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam

  Lezing ‘Was 2011 écht het veiligste luchtvaartjaar ooit?'

door Michel Piers en Gerard van Es (NLR)

(19:30 – 21:00 uur)

Samenvatting 

 

In Europa waren er in 2011 geen dodelijke ongevallen met commercial jets, en in Noord-Amerika en Europa één (een B737 in Canada). Met zo’n 18 miljoen bewegingen van commercial jets in deze regio’s is dat een formidabele prestatie. Sommige bronnen stellen zelfs dat 2011 het veiligste jaar ooit was.

 

Maar is dat wel zo?  

 

Aan de hand van de ongevallen en incidenten in het jaar 2011 en de jaren daarvoor, zullen Michel Piers en Gerard van Es van het NLR Air Transport Safety Institute een doorkijkje geven in de ontwikkelingen in de veiligheid van de luchtvaart, en het antwoord geven op de bovenstaande vraag.

 

Mede naar aanleiding van rapporten van voorvallen die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2011 zijn gepubliceerd en enkele van de meest opvallende serieuze voorvallen elders in de wereld, zullen de belangrijkste internationale initiatieven om de veiligheid verder te verbeteren verder worden toegelicht.

 

Daarnaast zal worden besproken hoe de brede invoering van veiligheidsmanagement de grip op de veiligheid verder vergroot en welke nieuwe methoden en technieken daarbij het verschil kunnen maken tussen ‘mere compliance’ en ‘safety excellence’.

 

Belangstellende NVvL leden zijn van harte welkom, maar dienen zich wel vóór 12 januari a.s. te melden bij het NVvL-secretariaat (nvvl@nlr.nl).

Toegang uitsluitend op vertoning van een geldig legitimatiebewijs.

 

NVvL: Illustratie