NVvl

Lezing over 'Air Traffic Management ontwikkelingen in Europa' op 29 september 2011

(22-sep-2011)

door Frans van Schaik (ATM en Airports Department, NLR)

op donderdag 29 september 2011 (19:00 – 21:00 uur)

bij

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR (Auditorium A)

Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam

Samenvatting

Europa wacht een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van Air Traffic Management (ATM). Voor het eerst in de geschiedenis zullen alle betrokken partijen samenwerken bij het Europese ATM systeem voor de toekomst in het SESAR programma. Het Single European Sky ATM Research programma SESAR wil het Europese luchtruim efficiënter gebruiken, veiliger maken, ATM kosten reduceren en het milieu nog beter respecteren, dat alles met drie keer zoveel vliegverkeer in het jaar 2025.

Na een algemene inleiding met de basis principes van de operationele verkeersleiding, zal spreker een overzicht geven van de meest significante ontwikkelingen binnen SESAR. De moderne Avionica maakt veel mogelijk, maar ook op de grond zullen systemen, procedures en verantwoordelijkheden veranderen. Een vergelijking met het Amerikaanse NextGen zal worden gemaakt, gevolgd door enkele kritische noten.

 

Belangstellenden zijn vanaf 18.30 uur van harte welkom om een broodje te nuttigen, maar dienen zich wel vóór 27 september a.s. te melden bij het NVvL-secretariaat (nvvl@nlr.nl) en op vertoning van een geldig legitimatiebewijs.

NVvL: Illustratie